Edgy Boho
You Are Reading

Lär dig göra en tavelvägg

0
Homefulness

Lär dig göra en tavelvägg

Lär dig göra en tavelvägg

Tycker du att det är sjukt snyggt med tavelväggar och drömmer om att ha en själv? Då får du knepen som hjälper dig att få till en riktigt snygg tavelvägg här.

Innan du börjar:

Det viktigaste jobbet gör du innan du fått upp första tavlan på väggen. Om du planerar ordentligt innan du börjar slipper du göra en massa onödiga hål i väggen. Det finns tre frågor du behöver svara på innan du sätter igång.
1. Var vill du ha din tavelvägg och vad ska den ha för form? Längre ner i artikeln hittar du några vanliga former på tavelväggar. Du kan också googla runt lite för att få inspiration.
2. Hur många tavlor vill du ha och vad har de för storlek?
3. Har du en spegel, tv eller möbel som ska ingå i tavelväggen? Många gillar att bygga sin tavelvägg runt tv:n eller att inkludera en spegel.

Testa på golvet

Testa din tavelvägg på golvet innan du börjar göra hål i väggen. Lägg din favorittavla eller den största tavlan på golvet och bygg sen på med de andra tavlorna runt omkring den. Flytta runt och testa olika kombinationer. Fotografera de olika kombinationerna av tavelväggen och kolla igenom bilderna för att hitta din favorit.

Fixa perfekt upphängning

Nu när du vet hur många tavlor du har och vad de har för storlek kan du klippa ut mallar i ett aningen tjockare papper. Papperspåsar funkar perfekt.
1. Rita av alla ramar på pappret och klipp ut. Markera exakt var tavlans upphängningsögla och kroken kommer att mötas. Det gör att det blir mycket lättare att få det rätt sen när du börjar sätta upp tavlorna.
2. Nu kan du börja tejpa upp pappersbitarna på väggen med en tejp som inte drar bort väggfärgen eller tapeten. Testa dig fram och flytta runt pappersbitarna tills du är helt nöjd.
3. När du känner att du har alla bitar på rätt plats kan du börja borra eller spika i väggen exakt på markeringen som du gjorde tidigare. Då hamnar alla tavlor på rätt höjd.
4. Ta bort pappersbitarna och ersätt dem med tavlorna. Klart!

Olika tavelväggar

1. Vågrät mittenlinje

Vågrät mittenlinje

Den här varianten ger ett stilrent och välplanerat intryck. Börja med att markera upp mittenlinjen med en tejp på väggen. Använd ett vattenpass för att få den riktigt rakt. Den här varianten passar också bra att göra på en lodrät linje om du har en långsmal vägg.

 

2. Linjerad nederkant

Linjerad nederkant

Tänk dig att tavlorna står på en osynlig liten hylla. Precis som i förra varianten ska du här börja med att markera upp linjen med en tejp på väggen. Använd gärna vattenpass och var noggrann så att nederkanterna linjerar perfekt.

 

3. Små tavlor i samma storlek

Samma storlek

Om du har flera små tavlor i samma storlek är det här en riktigt snygg och enkel variant. Markera upp ytterkanten med tejp på väggen och kolla så att avstånden mellan tavlorna blir exakt lika stora åt alla håll.

 

4. Blandade storlekar med linjerade kanter

Linjerade kanter

En snygg tavelvägg där tavlornas ytterkanter linjerar både horisontellt och vertikalt. Snyggast blir det om du blandar stora och små tavlor och om det är exakt samma avstånd mellan tavlorna åt alla håll. Om du vill ha lite mer dynamik och spänning kan du välja en tavla som är lite större och sticker ut en aning. Om till exempel brotavlan i mallen hade varit några cm bredare och brutit av den perfekta rektangulären.

 

5. Organiserat kaos

Organiserat kaos

Den här varianten ger dig en levande och spännande tavelvägg. Det blir snyggast om det är exakt samma avstånd mellan tavlorna åt alla håll. Och om några tavlor i mitten linjerar, annars kan det lätt se rörigt ut. Låt kreativiteten flöda och här kan det bli snyggt att blanda in en rund tavla för extra spänning.

Foto: Poster store