Edgy Boho
You Are Reading

Hitta ditt drömjobb

0
Livsdesign

Hitta ditt drömjobb

Hitta ditt drömjobb

Känner du att det är dags för en förändring? Tycker du att ditt jobb är roligt men att det är något som skaver och inte känns helt rätt? Har du svårt att komma fram till vad det är du borde jobba med? Här visar jag hur du kan använda dig av det japanska begreppet ikigai för att hitta ditt drömjobb.

Förr i tiden avgjorde var du bodde och vilken samhällsklass du tillhörde vad du kunde jobba med. Men nu när världen har blivit så öppen och digitaliserad kan du lätt jobba på distans, förtjäna pengar på sociala medier och utbilda dig (relativt) billigt till i princip vad som helst. Det finns inga begränsningar för vad du kan göra. Men att ha det här härliga bufféborden av valmöjligheter kan också ställa till det för oss. När alternativen är oändliga får vi lätt beslutsångest. Hur ska du då kunna hitta ditt drömjobb i denna djungel av alternativ?

Här visar jag dig hur du kan använda det japanska begreppet ikigai för att komma underfund med vad som passar just dig. Enligt The Oxford English Dictionary betyder det ”något eller någon som ger en person en känsla av syfte eller anledning till att leva”. Eller för att förenkla det ”något som gör att du ser fram emot att gå upp på morgonen”. Syftet med ikigai är att få de viktigaste sakerna i livet att samverka i balans och harmoni med varandra. Att hitta var det du älskar att göra, det du är bra på, det samhället behöver och det du kan försörja dig på möts. Målet med det är att du ska känna glädje, självuppfyllelse och social tillhörighet samtidigt som du tjänar pengar. När de här fyra sakerna är i harmoni känner du glädje och flow i det du gör, och om de inte gör det kan du känna dig otillfredsställd. Om till exempel det samhället behöver saknas kan du uppleva att det du gör är roligt, men att du egentligen inte gör någon nytta i samhället. Eller om det du älskar att göra saknas kan du känna dig kompetent och att det du gör är viktigt, men ändå ha en känsla av tomhet.

Hitta din ikigai

Hur hittar jag min ikigai?

För att hitta din ikigai behöver du reflektera över fyra frågor.

1. Vad älskar jag att göra? Skriv ner vad du brinner för, dina passioner, hobbys och intressen.

2. Vad är jag bra på? Vad har du för talanger och styrkor? Vad brukar du få höra att du är bra på?

3. Vad behöver världen av mig? Hur kan du hjälpa andra? Vad kan du bidra med i samhället?

4. Vad kan jag få betalt för? Vad har du för kunskaper som andra är villiga att betala för att få ta del av?

När du har svarat på alla fyra frågorna ska du kolla on något överlappar alla fyra områden. Det är nämligen där i mitten som du hittar din ikigai. Fundera sen över vilket yrke som kan matcha till din ikigai.

Jag kan ta min ikigai som exempel.

1. Jag älskar hälsa, mindfulness, personlig utvecklig, livsdesign och inredning.

2. Jag är bra på att vara kreativ, skriva och grafisk design.

3. Jag kan dela med mig av mina kunskaper och på det sättet hjälpa andra att också må så bra som möjligt.

4. Jag kan göra workbooks, e-böcker och kurser.

Jag valde att jobba med: min sajt där jag inspirerar, tipsar och peppar. Och säljer workbooks, e-böcker och kurser med konkreta övningar som hjälper mina läsare att må bättre och leva deras drömliv.

Och kom ihåg, om det du väljer inte känns rätt efter ett tag kan du alltid ångra dig och välja något annat.

Foto: Unsplash/Arnel Hasanovic